Great Earth Super Zink

Antal kapslar per förpackning: 100

Varje tablett innehåller: 15mg zink

Priser för Great Earth Super Zink

Sammanfattning

 • Innehåller gurkmeja som bidrar med curcumin
 • Unikt mineraltransportsystem för mer effektivt upptag
 • Extra hög biotillgänglighet

Zinktabletter berikade med gurkmejaextrakt

En zinktablett om dagen från Great Earth Super Zink bidrar till ett välfungerande immunförsvar och ämnar till att minska antalet dagar du är förkyld på. Zink har även en bevisad förmåga att bidra till frisk och hälsosamt hår. Great Earth har berikat tabletten med flera former av zink och ett unikt transportsystem (Portamis) för bästa möjliga upptagningsförmåga i mag-tarm kanalen. Zink och andra mineraler är livsnödvändiga vilket gör att Portamis blir extra viktigt eftersom transportsystemet även hjälper andra mineraler.

Zinktabletter med ökad upptagningsförmåga

Portamis är en blandning av lättupptagliga och lättlösliga mineralformer som malat, glukonat, citrat, aksorbat, succinat och aminosyrakelet. Det är dessa aminosyror som är själva transportsystemet eftersom de hjälper till att transportera mineralerna till cellerna. En zinktablett från Great Earth innehåller även gurkmeja, närmare bestämt pigmentet från gurkmeja som heter curcumin.

Studier på zink som visar på hälsofrämjande egenskaper som till exempel att det har en mildrande effekt på depressioner och ångest har utförts. Det har även visat sig att det ökar endogena antioxidanter i kroppen. Det är stor skillnad på att köpa gurkmeja i affären och tillskott av gurkmeja eftersom tillskott har en mycket högre koncentration. Great Earth är ett Zinktillskott som du tar en gång om dagen i samband med måltid. En av de bästa zinktabletter som finns tillgänglig på marknaden och ett tillskott vi verkligen kan rekommendera.

Core Zink

Antal kapslar per förpackning: 100/200/300

Varje tablett innehåller: 25mg zink

Priser för Core Zink

Sammanfattning

 • Billigt zink
 • Mest sålda Zinket
 • Bra recensioner och genomgående höga betyg

Populärt Zink som har god biotillgänglighet

Svenskt kosttillskott har även de kommit ut med en zinktablett i form av kapslar som håller väldigt hög kvalitet. Core zink innehåller en blandning av zinkpikolinat och zinkglukonat. Ett bra tillskott av zink ska innehålla en kelaterad form av zink vilket zinkpikolinat och zinkglukonat är och betyder att de är bundna till en aminosyra, detta ger en extra hög biotillgänglighet.

Varför man ska välja Core Zinktabletter

Att kroppen har en hög förmåga att ta upp mineraler är viktigt för att undvika zinkbrist och andra mineralbrister. För att vara på den säkra sidan och motverka zinkbrist kan vi rekommendera intag av zinktabletter. Om din kropp tar upp den dagliga mängden som behövs kommer det leda till ett normal och bra protein och DNA-syntes.

En tablett av Core Zink innehåller 25 milligram ren zink utan några som helst tillsatser. Det som känns extra bra med produkten är att det inte finns några andra tillsatser i kapslarna förutom vegetabiliska fyllnadsämnen. Det gör Core Zink väldigt högkoncentrerad och en favorit hos oss på testlaget.

Zink Plus Från Healthwell

Antal kapslar per förpackning: 90/80/270

Varje tablett innehåller: 25mg zink

Priser för Zink Plus Från Healthwell

Sammanfattning

 • Berikat med koppar, mangan, järn & krom
 • Lättupptagligt Zink som stärker immunförsvaret

Organiskt Zink med flera extra tillsatsämnen

Zink och andra mineraler är som vi tidigare nämnt viktiga ämnen för kroppens olika funktioner. Healthwells Zink Plus har därför berikats med andra mineraler som järn, koppar, krom och mangan. Alla dessa mineraler har olika livsnödvändiga funktioner i vår kropp. Att de finns med i samma vegetabiliska kapslar ser vi som ett stort plus.

Flera olika källor av Zink

Zink plus innehåller även tre olika källor av zink. Alla tre källor är en kelaterad form av zink som lättare tas upp av din kropp. En kelaterad form betyder att zinket är bundet till en aminosyra som hjälper till att transportera och absorbera mineraler. Vi människor kan inte producera zink själva och behöver därför få i oss det via vår kost och med hjälp av kosttillskott vilket gör det till en otroligt viktig antioxidant.

Zink Plus är helt organiskt och har en hög biotillgänglighet. Det betyder helt enkelt att kroppen lättare tar upp det vilket i sin tur gör att du behöver en lägre dos. Får du i dig för mycket zink kan det urlaka andra mineraler som till exempel järn och koppar.

Det kan ibland vara svårt för kroppen att ta upp zink via födan vi får i oss, speciellt om de kommer från vegetabilisk föda.

Du kan framförallt gynnas av ett tillskott med zink och andra mineraler om du är vegetarian eller vegan, även människor med anorexi gynnas extra mycket av dessa tillskott. En kapsel innehåller 25 milligram zink, 1 milligram koppar, 2 milligram mangan, 3.5 milligram järn och 40 mikrogram krom.

Elexir Pharma Zinktillskott

Antal kapslar per förpackning: 100

Varje tablett innehåller: 25mg zink

Priser för Elexir Pharma Zinktillskott

Sammanfattning

 • Berikad med svartpepparextrakt för bättre upptag av kroppen

Ekologiska zinktabletter

Det sista kosttillskottet med zink som vi har testat är Elexir Pharmas organiska zinktabletter. Här har de använt sig av samma tre källor som Zink Plus, zinkbisglycinat, zinkcitrat, zinksulfat med väldigt hög biotillgänglighet. De har samtidigt berikat det med svartpepparextrakt (Bioperine®). Studier har visat att svartpepparextrakt hjälper kroppens förmåga att ta upp och absorbera zinket. Just denna ingrediens är något vi gillar med produkten och en stor anledning till varför den är med på vår lista.

Zink med svartpepparextrakt

Det enda vi kan anmärka på Elixir Pharmas zinktillskott är att de inte finns några andra mineraler i tabletten. Det är nämligen så att kroppen kan urlakas på andra mineraler om den får i sig för mycket zink under en längre tid. Vet du med dig att du endast har zink brist är dock Elexir Pharmas zinktillskott något för dig. En tablett innehåller 25 milligram zink med svartpepparextrakt.

Varför behöver man zinktillskott?

Zink är mycket viktigt för att våra kroppar ska hålla sig friska. Det hjälper till att läka sår, håller vårt immunförsvar friskt och kämpar mot infektioner, samt ser till att våra smak- och luktsinnesorgan fungerar som de ska. Zink hjälper oss också att använda energin från den mat vi äter på ett så effektivt sätt som möjligt.

Varför är Zink viktigt för kroppen?

Bättre immunförsvar

Zink stärker immunförsvaret genom att hjälpa våra vita blodkroppar att producera proteiner som bekämpar infektioner och som kallas antikroppar. Eftersom dessa antikroppar är viktiga för att skydda oss mot infektioner kan ökade zinknivåer göra oss mindre mottagliga för förkylningar och andra sjukdomar.

Ökad blodcirkulation

Studier visar att tillskott av zink förbättrar cirkulationen genom att göra blodplättar (som stoppar blödningar) mindre klibbiga och driva blodkroppar runt i kroppen mer effektivt. Genom att förbättra cirkulationen kan idrottare öka sin uthållighet och förbättra återhämtningstiden efter ansträngning.

Förbättrad sårläkning

Zink spelar en viktig roll för att regenerera ny vävnad och nya celler efter en brännskada eller annan skada. Det främjar celldelning, vävnadsreparation och korrekt blodkoagulering, vilket snabbar upp läkningstiden för både stora och små sår!

Stärkt lukt- och smaksinne

Zink behövs för att producera glutamat som överför meddelanden mellan näsan & hjärnan. Glutamat hjälper också till att överföra meddelanden från tungan till hjärnan. En viktig del av att smaka mat är att upptäcka dessa meddelanden från de olika receptorerna på tungan. Om du har zinkbrist kan din förmåga att känna både lukt och smak kraftigt minska

Vad kan orsaka zinkbrist?

Zinkbrist kan dels förorsakas av en kost med lågt zinkintag. Men vi förlorar även en del zink när vi svettas eller när vatten passerar genom oss i form av urin. Båda dessa kan vara en orsak till zinkbrist. Lakterande kvinnor förlorar också mer zink, så de behöver ofta komplettera med zinktillskott.

Vad är tecken på att man behöver zinktillskott?

Tecken på zinkbrist är bland annat minskad aptit, nedsatt smak och lukt, nedsatt luktförmåga, håravfall, dålig hy, impotens eller sår som inte läker ordentligt. Om du har något av dessa symtom bör du kontakta din läkare för att få råd om hur du får i dig rätt mängd zink varje dag – antingen genom en kost med mycket zink eller tillskott.

Vilka typer av zinktillskott finns det?

De tre huvudtyperna är zinkglukonat , zinksulfat och mikroniserat eller lösligt zink. Vilken typ som är rätt för dig beror på dina symtom. Istället förom du tittar på mängden zink varje dag bör du också överväga om du har brist och hur allvarlig den är. Din läkare kan ge råd om vilken typ av tillskott som är rätt för dig

Vad ska jag göra om jag tror att jag behöver zinktillskott?

Det första steget är att gå till din läkare så att de kan kontrollera om du har zinkbrist. Om du har det kan de ge råd om vilken typ av tillskott som är bäst för dig. Du kan få dem på apoteket eller i snabbköpet.

Zinkensymer

Vissa zinktillskott innehåller enzymer som kan hjälpa dig att absorbera eller frigöra zink snabbare. Zinkglukonat innehåller ett enzym som kallas glukoamylas, medan zinksulfat innehåller ett vitamin B-6-enzym som kallas pyridoxal 5′-fosfat.

Vilken mat innehåller mycket zink

 • Animaliska zinkkällor: ostron, lever och andra organ från djur så som får, nöt och gris, fiskrom (kaviar), skaldjur. Även mejeriprodukter till exempel mjölk och yoghurt innehåller en hel del zink.
 • Veganska källor för zink: vetegroddar, nötter och frön, rått kakaopulver och mörk choklad,

Hur mycket zink behöver man per dag?

Kroppen kan inte lagra zink, så du måste få rätt mängd zink varje dag. Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 8 milligram per dag. Barn i åldern 1-3 år bör få 5 milligram per dag, medan barn i åldern 4-8 år behöver 7 milligram per dag.

Vissa grupper av människor kan ha nytta av att ta en högre dos än vad som rekommenderas i riktlinjerna. Detta inkluderar gravida kvinnor (10 mg/dag), ammande kvinnor (12 mg/dag) och rökare (30 mg/dag).

Olika former av zinktillskott

Zinkglukonat är den den vanligaste formen av zinktillskott. Varje tablett innehåller 10 milligram elementärt zink, vilket innebär att 1 gram zinkglukonat innehåller 9 milligram zink. Det innehåller också 125 milligram glukos, så en tablett ger samma mängd glukos som en godisdroppe. Detta gör det lättare för personer som har svårt att svälja stora tabletter eller kapslar att ta sina tillskott.

Möjliga biverkningar av för mycket Zink

Vissa personer kan märka milda magbesvär när de först börjar använda zinktillskott. Dessa försvinner vanligtvis med tiden om du fortsätter att ta ditt läkemedel regelbundet. Om du fortfarande mår dåligt efter att ha tagit ditt tillskott i flera veckor, tala med din läkare om att byta tillen annan typ av zinktillskott eller ändra din dos.