Test av Espressomaskiner - vilket maskin gör bäst espresso?

Att köpa en espressomaskin kan kännas som att försöka navigera i en djungel. Det finns olika modeller av epressomaskiner så som helautomatiska, halvautomatiska, manuella men även maskiner som är något mellanting. Vi har testat de 4 allra bästa espressomaskinerna på marknaden och samlat ihop de i en köpguide för espressomaskiner.

Vårat test fokuserar främst på halvautomatiska espressomaskiner. Detta då de är mest efterfrågade av konsumenterna. Vi har dock även testa den mest populära automatiska espressomaskinen, för de som är ute efter just den upplevelsen.

Bästa espressomaskinerna 2021

Testlagets utvalda espressomaskiner

Testets budgetvinnare

DeLonghi Dedica EC685

Bäst i test espressomaskin

DeLonghi EC 860.M

Bästa premiumvalet

The Barista Express

Vanliga frågor om espressomaskiner

En espressomaskin fungerar genom att den pressar vatten igenom en puck av väldigt finmalet kaffe. Resultatet är ett väldig koncentrerat kaffe som kallas för espresso.

För att brygga en espresso kan du egentligen använda vilka sorts kaffebönor som helst. Traditionellt sett brukar man använda kaffebönor som är märkta som mellan- eller mörkrost, detta då smakämnena i kaffet blir mer lättlösliga ju längre de har rostats – men här är det fritt fram att experimentera!

Det finns färdigmalet kaffe som är till för användas i en espressomaskin, och de kan vara OK för de som bara vill testa på att brygga espresso. Vi rekomenderar dock att man antingen köper en espressomaskin med inbyggd kvarn – eller köper en separat kaffekvarn. Detta ger ett mycket bättre resultat än att använda färdigmalet espressokaffe.

Vanligtvis brukar man säga att det finns halvautomatiska, automatiska och helautomatiska espressomaskiner. Vi tycker att detta komplicerar saken en aning, så vi väljer att dela in espressomaskiner i manuella och automatiska. Nedan kan du läsa om hur de olika modellerna av espressomaskin fungerar.

Fördelen med en manuell espressomaskin över en automatisk är att du själv får större kontroll över hur bra espresson blir. Det ger dig även möjlighet att skapa en mer unik och smakrik kaffeupplevelse då du har möjlighet att bestämma saker så som tryck och malningsgrad.

För dig som inte är särskilt intresserad av processen i att brygga espresso, så är en automatisk maskin det bästa valet. De kommer ofta med många olika inställningsmöjligheter som gör att du kan anpassa din espresso efter hur just du vill ha den.

Välkommen till vårat test av espressomaskiner

DeLonghi EC 860.M

Bäst i test espressomaskin

DeLonghi EC 860.M är en mycket mångsidig espressomaskin som vi valt ut till våran testvinnare. Denna maskin klarar av att göra espresso av hög kvalitet både från kapslar och malda bönor, och den är både enkel och rolig att använda.

 • Mångsidig espressomaskin
 • Producerar ett jämnt resultat
 • Enkel att rengöra
 • Manuell espressomaskin som även fungerar med kapslar
 • Manualen känns inte särskilt fullständig
Priser för DeLonghi EC 860.M

Specifikationer DeLonghi EC 860.M

Typ av espressomaskin
Manuell
Inbyggd kvarn
Nej
Inbyggd mjölkskummare
Ja
Storlek vattentank
1 liter
Effekt
1450 W
Funktioner
Löstagbar vattentank, diskmaskinsäkra delar, droppbricka & termoblock

Vad säger andra tester om DeLonghi EC 860.M?

 • 5 av 5 i betyg hos både Bagaren och Kocken samt NetonNet
 • 4.4 av 5 i samlat testbetyg hos Pricerunner
 • Bästa manuella espressomaskinen i prisklass 1 enligt coffeedino.com

Välbyggd espressomaskin som brygger högkvalitativ espresso

DeLonghi EC860.M är en espressomaskin som verkligen kan sin espresso, och resultatet är bra oavsett om du väljer att använda kapslar eller maler kaffe själv.

Den inbyggda mjölkskummaren ger ett bra resultat och mjölken skummas snabbt. Ett stort plus är också att det är så lätt att rengöra hela maskinen. De flesta delarna kan köras i diskmaskinen och den har dessutom en stor droppbricka. Det finns tyvärr ingen inbyggd kaffekvarn i maskinen, så den bör köpas separat.

Vi gillar att det går att göra flera olika inställningar på maskinen, och att den är manuell. Dock känns manualen lite svår att förstå på vissa ställen.

DeLonghi EC860.M brygger en kopp espresso åt gången, men flera koppar kan bryggas efter varandra tack vare den stora vattentanken på en liter. Den har även en hög kapacitet så att den klarar av att brygga flera koppar espresso på rad, och bryggtiden för vardera kopp är relativt låg.

Om du gillar espresso och kaffe över lag, får du här bra resultat varje gång, oavsett vilken sorts kaffedryck du vill brygga.

DeLonghi Dedica EC685

Bästa billiga espressomaskinen

DeLonghi Dedica EC685 är i vårat test det bästa budgetvalet när det kommer till manuella espressomaskiner. Denna maskin är dessutom en av de allra mest kompakta på marknaden, vilket gör den till ett attraktivt val till de som kanske inte behöver all funktionalitet som de dyrare (och även större) espressomaskinerna kommer med.

 • Kompakt espressomaskin
 • Fungerar även med kaffekapslar
 • Kan även göra cappuccino och caffe latte
 • Klarar inte av större mängder espresso på grund av sin storlek
 • Droppbrickan är liten
Priser för DeLonghi Dedica EC685

Specifikationer DeLonghi Dedica Style EC685

Typ av espressomaskin
Manuell
Inbyggd kvarn
Nej
Inbyggd mjölkskummare
Ja
Storlek vattentank
1.1 liter
Effekt
1300 W
Funktioner
Droppbricka, Termoblock

Vad säger andra tester om DeLonghis billiga espressomaskin?

 • 5 av 5 i betyg hos Tretti.se
 • Bäst-i-test.se utsåg den till testvinnare i sett test av espressomaskiner

Kompakt & praktisk espressomaskin

Den här espressomaskinen är en lite mindre variant, trots det är den dock väldigt mångsidig. Den klarar av att göra både espresso, caffe latte och även cappuccino. Dessutom fungerar den med kaffekapslar om man föredrar att använda sådana.

Den klarar av att brygga espresso relativt fort, och har en vattentank på 1.1 liter vilket gör att man kan göra ett par koppar efter varandra. Den klarar dock inte av att brygga mer än 3 stycken i rad utan att tappa temperatur, om man ska göra det måste man vänta ett par minuter mellan bryggningarna.

Droppbrickan är också relativt liten, vilket är en nackdel då det lätt svämmar över om man inte låter bryggaren droppa klart helt innan man tar bort sin kopp.

Den inbyggda mjölkskummaren gör ett bra jobb. På grund av storleken finns det såklart ingen inbyggd kvarn, men det tycker vi är en ok kompromiss. E

spressomaskinen är manuell men det finns inte jättemånga inställningsmöjligheter. För dig som bara vill kunna göra en god kopp kaffe på ett enkelt sätt och om du inte vill lägga ner mycket pengar på en espressomaskin är det här ett bra val.

The Barista Express

Mest populära espressomaskinen

The Barista Express är det bästa premiumvalet för kaffeälskare som är ute efter en riktigt bra espressomaskin. Den har hög kapacitet och flera inställningsmöjligheter. Dessutom finns det en inbyggd tryckmätare som gör dig till en bättre hemmabarista då du på ett bättre sätt förstår hur processen att brygga espresso påverkar av saker så som malningsgrad och bryggtemperatur.

 • Stor espressomaskin med hög kapacitet
 • Många inställningsmöjligheter för den perfekta koppen espresso
 • Tryckmätaren hjälper en att få det bästa resultatet
 • Godast espresso i vårat test
 • Dyr
Priser för The Barista Express

Specifikationer The Barista Express

Typ av espressomaskin
Manuell
Inbyggd kvarn
Ja
Inbyggd mjölkskummare
Ja
Storlek vattentank
2 liter
Effekt
1850 W
Funktioner
Löstagbar vattentank, programmerbar, tryckmätare

Vad säger andra tester?

 • 34 av 34 kunder på Bagaren och Kocken har gett denna espressomaskin full pott!
 • 4.5 av 5 i betyg hos amerikanska jätten Cnet.com

Konsumenterna har sagt sitt – The Barista Express är bäst

Denna maskin får ständigt högsta betyg hos konsumenterna. Trots det höga priset så är det en storsäljare. På Amazon.com har den smått absurda 10428 recensioner i skrivande stund. Vilket betyg har den fått av så många konsumenter? Jo, 4.7 av 5. Självklart var vi tvungen att ha med denna i vårat test av espressomaskiner.

The Barista Express från Sage gör verkligen espresso av allra bästa sort. Maskinen ställs in manuellt och det gör att du kan få ditt kaffe precis så som du vill ha det. Här finns både kvarn som maler hela kaffebönor, inbyggd mjölkskummare och mycket annat.

Vattentanken rymmer två liter och är dessutom löstagbar. Tryckmätaren hjälper dig i processen att brygga den perfekta espresson varje gång, och maskinen kan programmeras in för att ge precis den arom och smak du vill ha.

Det är enkelt att ställa in hur man till exempel vill mala kaffet samt om man vill ha mjölk eller inte. Kvarnen har 18 olika inställningsmöjligheter vilket gör det enkelt att hitta den perfekta malningsgraden för just de kaffebönor som du använder.

Maskinen kostar en bra slant men om du vill ha det finaste kaffet som verkligen är av samma kvalitet som på caféet är det här det bästa valet.

För dig som är kaffeintresserad så kanske även vårat test av perkulatorer eller kaffebryggare är intressant?

DeLonghi Magnifica S ECAM

Bästa automatiska espressomaskinen

DeLonghi Magnifica S CAM 21.117.B är en helautomatisk espressomaskin som är lätt att ställa in. Dessutom klarar den av att brygga två stycken espresso samtidigt. Maskinen har både inbyggd kvarn och mjölkskummare vilket gör den till ett riktigt komplett paket.

 • Bra och enkel att ställa in
 • Producerar bra espresso av hela bönor
 • Jämnt resultat
 • Enklaste sättet att göra espresso
 • Skumning av mjölken tar en stund
 • Inställningsmöjligheterna är många men en manuell espressomaskin har ett bredare spann
Priser för DeLonghi Magnifica S ECAM

Specifikationer DeLonghi Magnifica S ECAM 21.117.B

Typ av espressomaskin
Automatisk
Inbyggd kvarn
Ja
Inbyggd mjölkskummare
Ja
Storlek vattentank
1.8 liter
Effekt
1450 W
Funktioner
Avtagbar vattentank, termoblock, brygger två espresso samtidigt

Vad säger andra tester om DeLonghi Magnifica S ECAM?

 • 4.7 av 5 i betyg hos pricerunner.se
 • Bästa helautomatiska espressomaskinen enligt test.se

Automatisk espressomaskin som alltid ger färskmalet kaffe

Tack vare den inbyggda kvarnen i DeLonghi Magnifica S CAM 21.117.B får du alltid nymalet kaffe till din espresso eller cappuchino. Du kan enkelt justera arom och temperatur, sedan gör maskinen resten.

Den aromsparande behållaren gör att dina kaffebönor varken tappar smak eller doft när de förvaras i espressomaskinen. Du garanteras med andra ord ett gott och färskmalet kaffe vid varje användning.

Vill du ha mjölk i din cappuchino finns också en inbyggd mjölkskummare. Det tar ett litet tag att skumma upp mjölken, men det är det värt! Det kan dock bli aningen problematiskt om ni är flera i sällskapet som vill ha skummad mjölk i erat kaffe, då det tar en stund för mjölkskummaren att skumma mjölket.

Att maskinen är automatisk är en fördel för den som enkelt vill få en god kopp kaffe och det finns flera inställningsmöjligheter. Som vi nämnde tidigare klarar maskinen av att tillreda två koppar samtidigt. Det går även att justera så att både små koppar samt högre glas kan användas beroende på vad man vill göra för kaffedryck & vad man har för kopp tillgängligt.

Tester av espressomaskiner som vi läst igenom

Coffesamurai test av The Barista Express

Coffeesamurai har testat många olika espressomaskiner, och är en pålitlig källa när det kommer till allt kafferelaterat. De nämner att denna espressomaskiner är en av de allra bästa för de som äre efter högkvalitativ espresso i hemmet. De nämner även lite skämtsamt att bara synen av denna maskinen på köksbänken – gör att folk tror att du vet vad du håller på med 😉

Trots det höga priset, så väljer de att påpeka hur prisvärd denna maskin är. Den får 98/100 i betyg för prisvärdhet, och 99/100 för byggkvalitet.

Coffeechroniclers stora test av 10 espressomaskiner

Coffechronicler är en amerikansk site för kaffeentusiaster. De har sammanställt en topplista över de allra mest populära espressomaskinerna. De väljer ut flera modeller från DeLonghi. Gällande budgetvalet så kommer de fram till samma slutsats som oss. DeLonghi Dedica EC685 är det som gäller! De nämner bland annat att de gillar att den är simpel & kompakt, och att den passar perfekt för de som inte vill nörda ner sig i saker så som tryck och bryggtemperatur. Det är ju faktiskt maskinens jobb att sköta!

De väljer även ut flera modeller från Breville, men inte just The Barista Express. De väljer istället ut lite billigare varianter så som Breville The Infuser, som även den är en högkvalitativ espressomaskin.

Kockhuset

Svenska hemsidan Kockhuset som specialiserar sig på att testa produkter för köket, väljer ut The Barista Express till sin testvinnande espressomaskin. De väljer även ut en modell från DeLonghi som deras budgetval, deras val föll dock på en helautomatisk espressomaskin.

Avslutningsvis

Hos bäst-i-test.se kan du lära dig allt du behöver veta om espressomaskiner. De har dels testat flera olika modeller men de har även skapat en utförlig köpguide som går igenom vad som kan vara värt att tänka på innan man köper en espressomaskin.

Utvalda produkter