Vad göra med en ny gjutjärnspanna?

Det första du bör göra när du köpt en bra gjutjärnspanna är att rengöra den grundligt. Detta är en av de få gångerna du bör använda dig av diskmedel i din rengörning. Denna första rengöring säkerställer att allt damm och de rester som uppkommit under tillverkningen avlägsnas.

Bränna in – eller fetta in en gjutjärnspanna

När stekpannan är noggrannt rengjord är det dags att fetta in den. Om detta görs på rätt sätt kan gjutjärnspannan få ett ytlager som fungerar ungefär som en non-stickpanna i teflon. Detta är dels trevligt att laga mat i men det säkerställer även att gjutjärnspannan inte rostar och att den alltid är redo för användning.

Det råder delade meningar om vilken olja man ska använda när man fettar in en gjutjärnspanna. Sheryl Canter har undersökt ämnet noggrannt och hävdar att linfrö olja är det överlägset bästa valet, då det härdar på ett sätt som ger gjutjärnspannan ett starkt skyddande lager.

Egentligen är det ganska enkelt att olja in en gjutjärnspanna, men många gör det på fel sätt. När du ska bränna in din gjutjärnspanna så behöver du helt enkelt lägga i ett tunt lager olja, för att sedan stoppa den i en kall ugn och slå på den med temperaturen 250°-275° celsius. När ugnen kommit upp till värme, slår du av den och låter gjutjärnspannan bli sval. Detta tar såklart ett par timmar, men det är så värt det! När du tar ut stekpannan ur ugnen har den ett härligt lager som är en fröjd att använda i matlagning.

Förvaring av gjutjärnspanna

När gjutjärnspannan är diskad så är det viktig att den torkar fullständigt, annars är det väldigt lätt hänt att rost uppstår. Förvara den svalt så “blöder” den inte olja och är enklare att hantera.

Handlasmart.se har samlat många användbara tips om hur du på bästa sätt tar hand om din gjutjärnspanna.

Hur rengör man en gjutjärnspanna?

Det viktigaste att tänka på med en gjutjärnspanna är att du inte vill förstöra den naturliga ”non-stick”-beläggning som byggts upp med en tids användning. Diska aldrig stekpannan i diskmaskin, och använd inte diskmedel mer än vid den första gången eller när den behöver en riktig grundläggande rengöring. Om du använder diskmedel måste du bränna in gjutjärnspannan på nytt.

Gjutjärnspannor rengörs enklast medan den fortfarande är varm. Det räcker oftast att skrubba med vatten och en vanlig diskborste. Torka sedan rent stekpannan noggrant, så att den inte börjar rosta.Det är också en bra idé att då och då smörja in stekpannan eller wokpannan med lite olja mellan användningarna, för att hålla den naturliga beläggningen i toppskick.