Bästa gjutjärnspannorna - Stort test av 8 olika stekpannor i gjutjärn

Gjutjärnspannor är ett fantastiskt tillskott i alla kök! De är dels oerhört mångsidiga, men de är även mer pålitliga och tåliga än någon annan stekpanna. Vi har undersökt och testat en mängd olika stekpannor för att ta fram denna topplista över gjutjärnspannor.

Utöver traditionella stekpannor i gjutjärn hittar du även information om de bästa grillpannorna, plättlägg och wokpannorna i gjutjärn. Du hittar även information om vad man ska tänka på innan köp av gjutjärnspanna, samt hur man tar hand om dem på bästa sätt. Välkommen till Testlaget!

Bästa gjutjärnspannan 2021

Testlagets utvalda gjutjärnspannor

Bästa lätta gjutjärnspannan

Ronneby Bruk Ultra Light

Bäst i test gjutjärnspanna

Skeppshult Gjutjärnspanna

Bästa premiumvalet

Fiskars Norden

Vanliga frågor om gjutjärnspannor

En gjutjärnspanna rengörs på enklast sätt när den fortfarande är varm. Då behövs den oftast bara skrubbas ren med en diskborste. Viktigt att tänka på är att du använder dig av en diskborste som inte även används när du rengör saker som kräver diskmedel. Gjutjärnspannor ska absolut inte diskas med diskmedel, om du gör detta tar du bort fettbeläggningen som fungerar som en non-stickyta. Om gjutjärnspannan är väldigt smutsig så kan du faktiskt göra detta, men då måste du även olja in den på nytt efteråt.

En gjutjärnspanna ger fantastiskt bra stekyta vid tillagning. Det finns även hälsofördelar förknippade med användning av stekpanna i gjutjärn, dels för att maten berikas med järn, men även för att en bra insmord gjutjärnspanna knappt kräver något fett vid tillagning.

Absolut! Ronneby Bruk tillverkar lätta stekpannor i gjutjärn, dessa väger ungefär 50% mindre än en traditionell gjutjärnspanna vilket gör att de är väldigt användarvänliga.

 1. Rengör stekpannan noggrannt. Du får använda diskmedel!
 2. Låt gjutjärnspannan torka.
 3. Smörj in alla delar av gjutjärnspannan i en neutral olja – till exempel rapsolja.
 4. Stoppa in i ugnen på 175° C i en timme.
 5. Slå av ugnen och låt stekpannan kylas ner i ugnen.
 6. Repetera processen för ännu bättre non-stick yta!

Ja alla gjutjärnspannor fungerar på induktionshäll då järnet som de är tillverkade i är magnetiskt.

Välkommen till vårat test av stekpannor i gjutjärn

Skeppshult Valnöt

Testvinnande Gjutjärnspanna från svenska Skeppshult

Skeppshult är ett av de allra mest kända varumärken inom svenska gjutjärnsprodukter. Deras hangjorda produkter är väl kända för att hålla god kvalitet till ett pris som passar de flesta hushåll. Skeppshults gjuteri ligger i Småland och är det enda som finns kvar i Sverige som tillverkar gjutjärnsprodukter för hemmabruk.

 • Snyggt handtag i valnöt
 • Väldigt prisvärd gjutjärnspanna
 • Värm jämnefördelning
 • 25 års tillverkargaranti från Skeppshult
 • Tillverkas för hand i Småland
 • Trähandtaget gör tyvärr att denna inte går att använda i ugn
Bästa pris på Skeppshult stekpanna i Gjutjärn

Specifikationer

Vikt
2800 gram
Diameter stekpanna
28 cm
Bottendiameter (stekyta)
22 cm

Vad andra tycker om Skeppshult Gjutjärnspanna?

 • 5 av 5 i betyg av hela 27 kunder hos Bagaren & Kocken. Galet!
 • 5 av 5 i betyg hos Cervera
 • Testvinnare när Bästihemmet.se testade stekpannor
 • Bäst i test även hos kockhuset.se

Mycket jämn värmefördelning

En av de främsta anledningarna till att denna stekpanna är vår testvinnare inom kategorin stekpanna i gjutjärn är den jämna värmefördelningen. Det tar förvisso en liten stund för denna gjutjärnsåpanna att bli varm, men när den väl har hettats upp sprids värmen mycket jämnt över hela stekpannan. Eftersom den är tillverkad av relativt tungt gods så bibehåller den dessutom värmen mycket väl.

Enkel hantering med trähandtag

Stekpannor i gjutjärn kan kännas lite otympliga att hantera eftersom de vanligtvis är relativt tunga, men även för att handtagen tenderar att bli väldigt varma. Denna gjutjärnspanna från Skeppshult har ett snyggt handtag tillverkad i valnötsträ, som förutom att vara snyggt även hålls väldigt svalt. Nackdelen med trähandtag är att stekpannan inte kan stå i ugnen eftersom handtaget då riskerar att spricka.

Denna gjutjärnspanna är 28 cm i diameter väger cirka 2,2 kilo och är en sann vän i köket. Tar du hand om den här stekpannan på rätt sätt kommer den att hålla i många år framöver, vilket säkerställs av Skeppshults 25-åriga tillverkargaranti.

Ronneby Bruk Ultra Light

Bästa lättviktiga gjutjärnspannan

Kan en stekpanna av gjutjärn verkligen vara lätt? Ja, Ronneby Bruk har tillverkat en gjutjärnspanna som väger förvånansvärt lite. Den minsta stekpannan i deras ultralight-serie väger endast 1 kg, medans den tyngsta väger 1,9 kg. Den är dessutom mycket greppvänlig då handtaget har ett överdrag i silikon.

 • Kommer färdigbehandlad med rapsolja
 • Tål att köras i ugn
 • Värms upp väldigt fort
 • Hittas i flera olika storlekar
 • Inte lika jämn värmefördelning som de tyngre gjutjärnspannorna
Ronneby Bruk Ultra Light 20 cm
Ronneby Bruk Ultra Light 26 cm
Ronneby Bruk Ultra Light 30 cm

Specifikationer Ronneby Bruk Ultra light

Vikt
1kg / 1.5kg / 1.9kg
Diameter stekpanna
20cm / 26cm / 30cm
Bottendiameter (stekyta)
15 cm / 20 cm / 24 cm

Vad andra tycker om Ronneby Bruks lätta gjutjärnspanna

 • Testvinnare hos både Test.se & Kockhuset
 • 4.8 i betyg av 121 kunder hos Kitchentime

Marknadens smidigaste gjutjärnspanna

Ronneby Bruk Ultra Light är en av de allra smidigast gjutjärnspannorna för köket. På grund av det tunna godset är den dels väldigt lätt att hantera, men den värms även upp väldigt fort. Nackdelen med en lätt gjutjärnspanna är att de inte behåller värmen lika bra vid tillagning av större mängder mat, då de inte kan lagra lika stor mängd värmeenergi som en tyngre stekpanna i gjutjärn. Däremot reagerar de väldigt fort när man minskar eller ökar effekten på värmekällan, vilket gör de till väldigt flexibla & lätthanterliga stekpannor.

Användbar stekpanna

Ronneby Bruk Ultra Light går att använda på alla sorts värmekällor och handtaget i silikon gör att den klarar av att användas i ugn upp till 220 grader. Som alla gjutjärnspannor är den långlivad, förutsatt att den sköts på rätt sätt. Ronneby Bruk ger även 30 års gjutjärnsgaranti vilket känns som en trygg kvalitetsstämpel.

Ronneby Bruks lätta gjutjärnspanna levereras färdiginoljad med rapsolja, vilket gör att den är redo att användas direkt. Dock så fungerar denna precis som alla andra gjutjärnspannor – den blir mättre ju mer den används, förutsatt att den omhändertas på rätt sätt.

Gjutjärnspanna för alla

Det fina med denna lättviktspanna är att den möjliggör för fler att åtnjuta gjutjärnets goda stekegenskaper. För alla som har undvikit gjutjärnspannor för att de är svårhanterliga, är Ronneby Bruks ultralätta gjutjärnspanna ett utmärkt ergonomiskt alternativ.

Som med alla gjutjärnsp rodukter skall Ronneby Bruk Ultralight Wok aldrig maskindiskas men med rätt skötsel och omsorg har den lång hållbarhet.

 

Fiskars Norden med löstagbart trähandtag

Bästa premium gjutjärnspannan

Fiskars marknadsför sin Norden-serie som tidlös och inspirerad av nordisk natur och tradition. Det stämmer. Vad kan vara mer nordiskt och traditionsfyllt än svart gjutjärn och finskt björkträ? Formen påminner om mormors gamla gjutjärnspanna, och trähandtaget lyfter gjutjärnspannan till ett stycke riktigt snygg nordisk design.

 • Löstagbart trähandtag som inte blir varmt
 • Tål 240°C ugnsvärme
 • Unik Thermium™ mineralemaljering gör att den inte behöver ytbehandlas
 • Lätt att underhålla
 • Väger mycket. Kan även ses som en fördel
Bästa pris på Fiskars Norden

Specifikationer Fiskars Norden

Vikt
3400 gram
Diameter stekpanna
28 cm
Bottendiameter (stekyta)
23 cm

Vad konsumenterna säger om Fiskars Norden

 • 5 av 5 i betyg hos Kitchentime.se
 • 4.7 av 5 i betyg hos Bagaren & Kocken

Rejäl och pålitlig gjutjärnspanna

Fiskars Norden känns mycket gedigen, inte bara genom sin tyngd, utan också materialmässigt. Naturmaterial känns alltid bra, men trähandtag kan bli problematiskt om man vill använda sin gjutjärnspanna i ugnen. Fiskars har därför tagit fram en stekpanna med löstagbart trähandtag som klarar 240° C. Genialiskt! Eftersom handtaget är i trä hålls det dessutom väldigt svalt under stekningen.

Goda stekegenskaper

Gjutjärnspannan Norden väger nära 3,5 kg och kan därför vara tung att jobba med, men tyngden borgar faktiskt för väldigt goda stekegenskaper. En tjock stekpanna håller värmen bra och säkerställer en jämn temperatur över hela stektyan.

Norden gjutjärnspanna har dessutom en särskild mineralbehandling som är fördelaktig på flera sätt. Stekytans behandling gör bland annat att pannan tål högre temperaturer än andra gjutjärnspannor. Den är också naturligt non-stick, vilket gör den till en fröjd att steka i. Dessutom gör den behandlade ytan att stekpannan är väldigt enkel att rengöra. Men inte nog med det – den skyddar även mot rost.

Hög kvalitet

Fiskars Norden har ett relativt högt pris, men kvalitet kostar och här har den inte förhandlats bort. Alla materialval är av högsta klass och därför är det en ren njutning att använda denna gjutjärnspanna.

Skeppshult Professional

Ugnssäker gjutjärnspanna med stålhandtag

Skeppshult Professional är en enkel och traditionell gjutjärnspanna som är ugnssäker. En gjutjärnspanna sägs bli bättre med tiden men Skeppshult Professional ger fantastiska resultat redan från start. Den är tillverkad av tjockt gjutjärn vilket ger en jämn värmefördelning och hög kvalitetskänsla. Det låga priset säkerställer att den är ett bra tillskott i alla matälskares kök!

 • Tål att köras i ugn
 • Skeppshult bra-val märkning
 • Skeppshult lämnar 25 års gjutjärnsgaranti
 • Stålhandtag blir varmare än trä och är dessutom inte lika snyggt
Bästa pris på Skeppshult Professional Gjutjärnspanna

Specifikationer Skeppshult Professional

Vikt
2850 gram
Diameter stekpanna
28 cm
Bottendiameter (stekyta)
24 cm

Vad tycker andra om Skeppshult Professional gjutjärnspanna?

 • 5 av 5 i betyg hos Pricerunner.se
 • En av de allra populäraste gjutjärnspannorna hos Bagaren & Kocken

Skeppshults gjutjärnsprodukter tillverkas av noggrant kontrollerat råmaterial vilket gör att du alltid får en bra upplevelse med deras gjutjärnsprodukter. Denna stekpanna går såklart att använda i köket, men den fungerar även över en öppen eld eller på en vedspis. Gjutjärnspannan tillverkas för hand i Småland och är förbehandlad med kravmärkt rapsolja från Carlshamn. Om man sköter pannan rätt och fettar in den noga krävs det väldigt lite fett vid stekning.

Gjutjärnspannan har ett handtag i stål vilket gör den lämplig även i ugn, den har en jämn värmefördelning och har 25 års tillverkargaranti från Skeppshult som är det enda kvarvarande gjuteriet i norden som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. Skeppshult använder dessutom bara el från vind och vatten i sin produktion vilket säkerställer att deras produkter är väldigt miljövänliga.

Ronneby Bruk Ultralight Gjutjärnswok

Ultralätt wokpanna i gjutjärn

Ännu en lätt gjutjärnspanna från Skeppshult. Denna stekpanna i gjutjärn kommer i form av en wokpanna, vilket är ett fantastiskt tillskott i alla kök.

 • Höga kanter leder till mindre spridning av fett
 • Fantastisk för storkok av till exempel grytor
 • Finns i två olika storlekar
 • Tål 220°c ugnsvärme
 • Ultralätt gjutjärn har inte lika jämn värmefördelning som traditionella stekpannor i gjutjärn
Bästa pris på Ronneby Bruk lätta gjutjärnswok

Specifikationer

Vikt
1.8 kg / 2.1 kg
Diameter stekpanna
30 cm / 34 cm
Bottendiameter (stekyta)
Inte rättvist att benämna en wokpanna på det sättet. Vi kan säga så att 30 cm pannan är stor, medans 34 cm panna är ruskigt stor!

Lättviktiga gjutjärnspannor är inte de vanligaste på marknaden, det är faktiskt väldigt få tillverkare utöver Ronneby Bruk som har bemästrat detta. Men vad gör det, när deras gjutjärnspannor är så fina? Denna lätta gjutjärnspanna är underbar att laga mat med. Dels då den slukar gigantiska mängder mat, men den är även mycket praktisk då den minskar fettspridningen i köket.

Skeppshult Traditional 30cm

Handfast och välbyggd gjutjärnspanna

Du som är ute efter en riktig tungviktare har hittat rätt! Skeppshult Traditional är en robust gjutjärnswok som har naturlig non-stickyta. Den har exklusiva material så som handtag tillverkad i bokträ, samt tungt gjutjärnsgods. Detta säkerställer fantastiska stekegenskaper och hög kvalitet.

 • Hög kvalitet från svenska skeppshult
 • 25 års tillverkargaranti
 • Rejäl gjutjärnspanna som kommer vara din vän i köket under en lång tid
 • Tung
 • Tar ett tag att värma upp
Bästa pris på Skeppshult Traditional Gjutjärn

Specifikationer Skeppshult Traditional

Vikt
3350 gram
Diameter
30 cm

Vad andra tycker om Skeppshult Traditional Wokpanna i gjutjärn

 • Bästa gjutjärnswoken enligt Kockhuset.se
 • 5 av 5 i betyg av Cerveras samt Bagaren & Kockens kunder

Skeppshult Valnöt Grillpanna

Grillpanna i gjutjärn med flera olika formfaktorer

Skeppshult grillpanna i gjutjärn har en klassisk stil och ger snygga grillränder, den har ett extra inbyggt stödhandtag och den flera olika varianter. Dels olika storlekar, men även i olika former. Detta säkerställer att man enkelt hittar den perfekta grillpannan i gjutjärn för ens kök.

 • Ger snygga grillränder
 • Extra stödhandtag
 • Finns i flera olika varianter
 • Fungerar bra till mycket - men inte allt
 • Svår att rengöra
Bästa pris på Skeppshult Grillpanna i Gjutjärn

Specifikationer Skeppshult Gjutjärnsgrillpanna

Vikt
2.2 kg / 2.8 kg
Diameter
22 cm / 25 cm (finns även i fyrkantig variant)

Vad tycker andra om Skeppshults grillpanna i gjutjärn?

 • 5 av 5 i betyg hos Bagaren & Kockens kunder
 • 4 av 5 i betyg hos Cervera.se

Skeppshult grillpanna i gjutjärn fungerar bra för såväl rostning som stekning. Grillpannan går att använda på alla värmekällor från vanlig spis till induktionshäll och är förbehandlad med kravmärkt rapsolja från Carlshamn vilket ger den en naturligt non-stick yta, utan någon tillsatt kemikalie.

Skeppshult grillpanna passar med sin tidlösa stil och sitt snygga trähandtag in i de flesta kök. Handtaget har dessutom extra stöd och ett gjutjärnsöra som underlättar hantering.

Skeppshults gjutjärnsprodukter tillverkas noggrant av kontrollerat råmaterial och man använder inget skrot vid tillverkningen vilket ger ett rent och hälsosamt järn.

Vi vill även framhäva de hälsofördelarna gjutjärnspanna ger, då de avger en liten mängd hälsosamt järn i maten under tillagning.

En prisvärd grillpanna i gjutjärn som, om du sköter den rätt kan leva kvar i ditt kök under väldigt många år.

Anders Petter Plättpanna

Pannkakslagg i gjutjärn

Anders Petter är ett av Cerveras egna varumärken. De har köksprodukter inom många olika kategorier så som köksknivar, pastamaskiner och baktillbehör. Här har vi testat deras plättpanna i gjutjärn, då alla nog vet att de bästa pannkakor – eller plättar görs i en gjutjärnspanna. Denna stekpanna är väldigt stilren  och elegant, och kommer med ett snyggt handtag i trä. Stekpannan går dessutom att få i två utföranden, en för stekning av pannkaka och en för stekning av sju mindre plättar.

 • Steka pannkakor i gjutjärn ger bästa resultatet
 • Snyggt trähandtag
 • Finns i två versioner - antingen för 7 småa plättar eller en stor
 • Inte särskilt mångsidig
Bästa priser på Anders & Petters Plättpanna

Specifikationer Anders Petters Plättlägg / Pannkakspanna i gjutjärn

Vikt
Specifieras ej
Diameter
25 cm

Vad tycker andra om Anders Petters gjutjärnspanna för plättar?

 • 4.5 av 5 i betyg av Cerveras kunder

Anders Petter Plättlagg är gjord i gjutjärn och ger därför bästa resultat vid stekning av plättar eller pannkakor. Den här stekpannan är helt fri från PFOA-, PTFE-, PFAS-ämnen samt från bly och kadmium. Plättlagget finns i två utföranden där du kan välja om du vill ha en panna för stekning av pannkakor eller en panna för stekning av sju mindre plättar. För bästa resultat använder man med fördel olja eller smör vid stekning.

Andra intressanta tester av gjutjärnspannor

Informativt

När Test.se recenserade olika gjutjärnspannor så var Skeppshult en stor favorit som knep 2 av 3 topplaceringar. Utvald till bästa lätta gjutjärnspanna blev Ronneby Bruk Ultralight på grund av sin låga vikt och dens mångsidighet.

Bäst i Hemmet

I detta genomgående test gick hela 8 gjutjärnspannor igenom. Det är ett utförligt test där de tar hänsyn till bland annat tjocklek, tyngd, storlek och kvalitetskänsla. Skeppshult Traktörpanna i gjutjärn blev utvald till deras testvinnare.

Kockhusets köpguide

Även Kockhuset har testat gjutjärnspannor. De testade stekpannor i gjutjärn från märkena Skeppshult, Ronneby Bruk, Le Creuset och det lite mer okända märket Lodge. Skeppshult gjutjärnspanna blev testvinnare även i detta test, vilket bekräftar hur hög kvalité den faktiskt håller.

Utvalda produkter