Bästa wokpannan - Test av de mest populära wokpannorna

En wokpanna fungerar bra till nästan allt, personligen använder jag den till 90% av all matlagning jag gör. Dels för att det är fantastiskt kul att woka, men det är även väldigt behändigt då det kraftigt minskar fettspridningen i köket. Ingen stekpanna är så mångsidig som en wok, då det finns en hel del maträtter som är svåra att tillaga korrekt utan en wokpanna – men det är väldigt få som inte klaras av att göras i en wokpanna. Därför anser vi att alla kök bör vara utrustade med en wok!

I detta test av wokpannor har vi gått igenom 4 populära pannor i olika material, ytfinishes och prisklasser. Vi skriver även lite tips om vad man ska tänka på innan man köper sin första wokpanna.

Bästa wokpannorna 2021

Testlagets utvalda wokpannor

Testets budgetalternativ

Fiskars All Steel Wok

Hmm, tyvärr hittar vi ingen information om denna produkten just nu.

Bästa gjutjärnswoken

Ronneby Ultralight Wok

Hmm, tyvärr hittar vi ingen information om denna produkten just nu.

Vanliga frågor om wokpannor

Ja det tycker vi faktiskt! En wokpanna är den absolut mest mångsidiga stekpannan du kan ha i ditt kök, så om ditt kök endast har plats för en stekpanna så rekommenderar vi en wokpanna. Med en wok kan du såklart göra klassiska stir-frys, men du kan även göra såser, grytor, stekar och mycket annat.

Som så mycket annat i köket – det beror på. Inget slår känslan av hederligt gammalt gjutjärn, men det är inte alls lika lätt att sköta om som en wokpanna i teflon. En wokpanna i teflon passar väldigt bra för både nybörjare som proffs, medans en gjutjärnswok passar bäst för de som är lite mer vana i köket. En wokpanna med keramikbeläggning fungerar i månt och mycket lika bra som en i teflon, den största skillnaden är att den inte håller lika länge – men de tenderar å andra sidan att vara ganska mycket billigare.

Det finns många bra hemsidor med recept som kan inspirera dig i ditt wokande, våran favorit är Alltommat, som är en av Sveriges största hemsidor om matlagning.

En spis i normalstorlek kan enkelt hantera en wok som är 30cm i diameter. De kan även hantera större wokar så som de på 34cm, men inte riktigt lika bra. När jag var student så hade jag en 34cm wok och det fungerade relativt bra, men den tog upp väldigt stor andel av spisens yta vilket ibland gjorde att jag önskade att jag hade en wok som var en storlek mindre.

Välkommen till vårat test av wokpannor

Smeg Retro Wok

Testvinnande wokpanna

Det italienska företaget Smeg skapar vitvaror och köksredskap av hög kvalité. De är kända för att innovativt kombinera teknik och design för ett hållbart och enkelt användande. Därför är det kanske inte en överraskning att Smeg Retro Wokpanna blev utsedd till testets bästa wokpanna.

 • Tjock botten ger jämn värmefördelning
 • Högkvalitativa materialval
 • Tål ugnsvärme ända upp till 250 °C
 • Finns i flera olika färger
Priser för Smeg Retro Wok
Hmm, tyvärr hittar vi ingen information om denna produkten just nu.

Specifikationer Smeg Retro Wokpanna

Stekyta
Teflonbeläggning
Diameter
30 cm
Vikt
1700 gram
Fungerar på induktion
Ja
Kan maskindiskas
Ja

En wokpanna av hög kvalitet

Smeg Retro Wokpanna är tillverkad av högkvalitativa material som är fria från både tungmetaller och nickel. Pannan har flera non-sticklager av teflon (PTFE) som gör den lätt att steka i och lätt att diska efteråt. För den som inte vill lägga tid på handdisk är det inget problem eftersom denna wokpanna också tål att diskas i maskin.

Den 4,5 mm tjocka botten bidrar till en jämn värmefördelning vilket är en viktig egenskap för en bra wokpanna. En stor fördel med denna wokpanna är att både stekpannan och handtaget är gjorda i rostfritt stål, och tål därmed upp till 250°C i ugn. Den fungerar även på induktionshäll vilket gör att det verkligen är en flexibel wokpanna med många användningsområden.

Ge köket karaktär med en wokpanna i 50-tals stil

Som en del av företagets 50’s Style kollektion är Smeg Retro Wokpanna designad i klassisk retrostil i kombination med modern teknik. Är man intresserad av en produkt som också kan tillföra karaktär till sitt kök är det här ett bra val. Smeg Retro är alltså en ikonisk utformad wokpanna med utmärkta egenskaper som dessutomer går att hitta i flera olika färger.

Fiskars All Steel Wok

Bästa billiga wokpannan

Ett av västvärldens äldsta företag är det finländska Fiskars som blivit globalt känt för sina saxar med de typiska orangea handtagen. Fiskars har idag ett stort urval av produkter att erbjuda inom såväl trädgård och bygg som till matlagning. Fiskars All Steel Wok är en wokpanna med många bra kvalitéer till ett relativt lågt pris, den blev därför utvald till testets bästa billiga wokpanna.

 • Långt handtag i metall
 • Tunnare botten än övriga Wokpannor - värms fort upp
 • Tål ugnsvärme aningen bättre än teflon (270°c)
 • Kräver mer fett vid stekning än en Wokpanna i teflon
 • Kortare livslängd än teflon
Priser för Fiskars All Steel Wokpanna
Hmm, tyvärr hittar vi ingen information om denna produkten just nu.

Specifikationer Fiskars All Steel Wokpanna

Stekyta
Keramisk beläggning
Diameter
28 cm
Vikt
1300 gram
Fungerar på induktionshäll
Ja
Tål maskindisk
Nej

Med fokus på hållbarhet och prestationsförmåga

Fiskars All Steel är en serie stekpannor som lägger stor vikt vid hållbarhet och prestationsförmåga. Tillverkade av 90 % återvunnet kvalitetsstål är denna wokpanna slitstark både värmetålig och lättskött. Den har dessutom keramisk beläggning med goda non-stickegenskaper som gör det enkelt att steka i utan att maten bränner fast.

Med en något tunnare botten än övriga wokpannor vi testat värms Fiskars All Steel upp fort, den lyckas trots det bibehålla en jämn värmefördelning genom hela matlagningen. En annan fördel med Fiskars All Steel Wok är att den har ett långt handtag i metall vilket minimerar risken för att bränna sig på handtaget och ögr dessutom att den tål att användas i ugn.

Keramisk beläggning i jämförelse med teflon

Tack vare den keramiska beläggningen tål den här wokpannan något högre ugnstemperaturer, upp till 270°C, jämfört med teflon. Den har dessutom likvärdiga non-stick egenskaper. Nackdelen är att  den keramiska beläggningen tenderar att slitas ut snabbare än en stekpanna i teflon. Det här är enligt vårt test en klart prisvärd wokpanna och är därmed utsedd till bästa budgetval.

Ronneby Bruk Ultra Light Wok

Användarvänlig wokpanna i gjutjärn

Ronneby Bruk är ett svenskt företag som håller den traditionsenliga gjutjärnsproduktionen från Ronneby vid liv. Enligt dem själva skapar deras stabila, högkvalitativa produkter förutsättningar för enkel och naturlig matlagning. Ronneby Bruk Ultralight Wok ingår i deras lättvikts-gjutjärnsserie och har i vårt test utsetts till bästa wokpanna i gjutjärn.

 • Kommer färdigbehandlad med rapsolja
 • Finns i storlekarna 34- och 30 cm
 • Handtag i silikon tål ugnsvärme upp till 220°c
 • Värms upp fort
Priser för Ronnebys Ultralätta Wokpanna
Hmm, tyvärr hittar vi ingen information om denna produkten just nu.

Specifikationer

Stekyta
Gjutjärn
Diameter
30 cm / 32 cm / 34 cm
Vikt
1.8 kg / 2.1 kg
Fungerar på induktionshäll
Ja
Tål maskindisk
Nej

Vad tycker andra om Ronneby Bruk Ultralight Wokpannor?

 • 5 av 5 i betyg hos Pricerunner
 • 5 av 5 i kundbetyg hos Cervera
 • 4.6 av 5 i betyg av 34 kunder hos Kitchentime.se

En användarvänlig wokpanna i gjutjärn

Ronneby Bruk Ultralight Wok är en fantastisk wokpanna av flera olika anledningar. Den har två handtag i rostfritt stål med silikonöverdrag. Detta långa handtaget ger ett säkert grepp samtidigt och håller en låg temperatur, medans det extra stödhandtaget underlättar hantering. Wokpannan är ugnstålig upp till 220°C och fungerar såklart även på induktionshäll.

Vikten på denna wokpanna kan variera något eftersom de är handgjorda produkter men den upplevs inte som en traditionell gjutjärnspanna som ofta är ganska tunga. Ronneby har lyckats göra denna wokpanna i gjutjärn såpass lätt genom att gjuta den med en särskild teknik som ger ett tunnare material utan att förlora de eftertraktade stekegenskaper hos gjutjärnet.

En annan fördel med denna wokpanna är att det tunna materialet gör att pannan värms upp väldigt fort vilket bidrar till en tidseffektiv matlagning. Den bibehåller dock inte värmen lika bra som en tyngre wokpanna i gjutjärn vilket allra främst märks vid tillagning av mycket mat, detta innebär dock att de reagerar väldigt fort när man minskar eller ökar effekten på värmekällan, vilket gör det till en väldigt användarvänlig wokpanna..

Rätt skötsel ger lång hållbarhet

Alla gjutjärnsprodukter från Ronneby Bruk genomgår en unik ytbehandling med rapsolja, detta gör dem lätta att sköta redan från start. Som med alla gjutjärnsprodukter skall Ronneby Bruk Ultralight Wok inte maskindiskas men med rätt skötsel och omsorg har den lång hållbarhet.

Skeppshult Traditional Wok

Välbyggd Wokpanna i gjutjärn

Skeppshult har sedan början av 1900-talet producerat traditionsenliga produkter för hand. För att värna om miljön används nu endast el från förnybara källor samt ekologisk rapsolja vid inbränning. Skeppshult Traditional Wok är av hög kvalitet och gjord för att hålla i generationer och kommer med en tillverkargaranti från Skeppshult på hela 25 år!

 • Gjutjärn ger bästa känslan men är även svårast att hantera
 • Högkvalitativ - räcker antagligen livet ut
 • 25 års garanti från Skeppshult
 • Handtaget i trä håller sig väldigt svalt
 • Tung
Priser för Skeppshult Wokpanna i Gjutjärn
Hmm, tyvärr hittar vi ingen information om denna produkten just nu.

Specifikationer Skeppshult Traditional Wok

Stekyta
Gjutjärn
Diameter
30 cm
Vikt
3100 gram
Fungerar på induktionshäll
Ja
Tål maskindisk
Absolut inte

Den rustika wokpannan som håller i generationer

Skeppshult Traditional Wok är minst sagt en välbyggd wokpanna. Den är stabil med en enkel utformning och inger en rustik känsla. Den här gjutjärnswokpannan fungerar på alla värmekällor inklusive induktionshäll och gas. En 5mm tjock botten bidrar till en jämn värmefördelning och ger en riktigt fin stekyta.

Eftersom denna wokpanna är tillverkade av av traditionellt gjutjärn är pannan ganska tung, den har ett litet stödhandtag för att underlätta hantering men vi hade svårt att få ut någon faktiskt nytta av den då den är såpass liten.

Det vanliga handtaget är gjort av trä som håller sig väldigt svalt vid matlagning, men tyvärr gör det även att den inte går att använda i ugnen.

En wokpanna som är till för att användas

Skeppshult Traditional Wok blir, som alla andra produkter från företaget, inbränt med rapsolja för att ge ett yttre skydd och gjutjärnet en naturlig non-stickegenskap. Denna egenskap förbättras vid varje användning så länge man inte diskar pannan i maskin eller med diskmedel. Den här wokpannan är ett riktigt hantverk och med rätt hantering kan den hålla flera livstider.

För dig som gillar att woka men inte besväret med att planera, så är en billig matkasse ett smart alternativ som ger dig mer tid i vardagen.

Användbara andrahandskällor för wokpannor

Dessa två svenska källor har skapat utförliga köpguider och testat olika wokpannor. När vi skrev den här artikeln så läste vi bland annat igenom dessa för att skapa oss en bra bild över de olika wokpannorna på marknaden.

Utvalda produkter