Test av proteinpulver - Bästa proteintillskotten 2021

Du har antagligen hittat hit för att du vill få ut så mycket som möjligt av din träning, eller för att du är intresserad av kost i stort. Här kan du få reda på allt du behöver veta om proteintillskott och dess fördelar, samt vilka märken som producerar bäst proteinpulver.

Somliga hävdar att proteinpulver är nödvändigt för dig som tränar. Detta är inte riktigt sanningen. Däremot är proteintillskott ett bra och enket sätt att maximera nyttan av din träning. Att välja mellan alla olika proteintillskott dock – det är inte lätt!

I detta test av proteinpulver har vi gått igenom 7 olika varianter och bedömt dem efter bland annat smak, proteinhalt, pris och näringsvärde. Vi hoppas med detta att vi kan hjälpa dig hitta det bästa proteinpulvret för just ditt ändamål. I slutet av denna guide hittar du även en jämförelse av olika livsmedel och hur stor andel protein de innehåller samt hur mycket de kostar i jämförelse med proteinpulver.

Köpguide för proteinpulver

Testlagets utvalda proteinpulver

Godaste proteinpulvret

Bodylab Whey 100

Högst proteinhalt

Bulkpowders Pure Whey Isolate

Sveriges mest sålda

Star Nutrition Whey 80

Vanliga frågor om proteinpulver

För dig som vill bygga muskler är det viktigt att fylla på med protein senast två timmar efter träningspassets slut. Men utöver det är det även bra att få i dig protein under dygnets alla timmar, då det är dygnets totala proteinintag som är det allra viktigaste.

När man söker efter “Hur mycket protein bör man få i sig per dag” så nämner många källor 2 gram per kilo kroppsvikt som någon sorts optimal gräns. Detta är inte riktigt sant. Visst – att hålla sig över 2 gram protein per kilo kroppsvikt kan vara en bra riktlinje, men ett större proteinintag än det har enbart positiva effekter på muskeluppbyggnaden. 4 gram är alltså bättre än 2 gram, och 5 gram är än bättre.

Whey 80 är vasslekoncentrat medans whey 100 är vassleisolat. Båda är egentligen samma produkt, men vassleisolatet har gått igenom en hårdare filtreringsprocess vilket betyder att proteinhalten är aningen högre. Detta betyder även att whey-100, eller vassleisolat har en lägre andel laktos.

Andra inlägg om proteinpulver

Välkommen till vårat test av det bästa proteinpulvret

Bulkpowders Pure Whey Isolate

Proteinpulvret med högst andel protein

Andel av kalorierna från protein: 94.2%

Kostnad per protein: 29 öre

Proteinpulver är en viktig del av träningen och med Bulkpowders Pure Whey isolate får du inte bara ett högkvalitativt vassleprotein utan du får en produkt som inte klumpar och som har filtrerats väl för att minimera andelen kolhydrater och fett.

Vassleproteinisolatet som används kommer från europeiska mjölkkor som är uppväxta på gräs resultatet är hela 27 g protein per portion. Andelen kalorier från proteinet i proteinpulvret är hela 94,2 %. Det här är ett proteinpulver med låga fett- och sockerhalter så om du är ute efter ett rent protein är Bulkpowders Pure Vassleisolat något för dig.

 • Högkvalitativt vassleprotein
 • Låg laktoshalt
 • Bulkpowders proteinpulver har filtrerats väl för att minska andelen kolhydrat och fett
 • Finns i hela 17 olika smaker
 • Instantiserat protein = oerhört lättblandat
 • Innehåller en liten andel sojalecitin - ej lämpligt för sojaallergiker
 • Tillverkas av mjölk från Europeiska skor snarare än svenska

Näringsvärde Pure Whey Isolate 90 (per 100g)

Protein
90 gram
Kolhydrater
2 gram
Fett
1 gram
Kalorier
382
Antal smakvarianter
17

Vad tycker andra om Bulkpowders Vassleprotein?

 • 4.6 i betyg av över 7500 nöjda kunder hos Amazon
 • Bäst i test hos Thesportreview

Välsmakande och högkvalitativt proteinpulver

Bulkpowders Pure Vassleisolat är utvald till våran testvinnare, och å så värdig den är. Den passar såklart väldigt bra för dig som tränar hårt, men även för dig som bara är ute efter att höja ditt dagliga proteinintag är den ett mycket bra val.

Pure Whey från Bulkpowders mättar bra och kommer i många goda smaker, båda klassiska så som vanilj, choklad och banan, men även mer spännande varianter till exempel födelsedagstårta och honeycomb med choklad.

Shaken klumpar inte när den blandas tack vare det instantiserade proteinet, så den avnjuts snabbt och enkelt. Eftersom den har så pass hög proteinhalt går den dessutom bra att blanda med mjölk utan att den procentuella andelen av protein inte påverkas allt för negativt.

De som använder det här proteinpulvret är genomgående nöjda med sitt resultat och det finns flera goda anledningar till att det toppar flera olika tester. Det är inte bara smaken som avgör, det viktigaste är såklart resultatet som användare upplet när de kombinerat sin träning med Bulkpowders Pure Whey isolate.

Sammanfattningsvis är Bulkpowders Pure Whey Visolate ett väldigt bra och högkvalitativt proteinpulver. Den passar för dig som har känslig mage då den har en låg laktoshalt & andelen protein är rekordhög vilket gör den till en värdig testvinnare.

Du kan använda Bulkpowders Pure Whey isolate som proteintillskott vid muskelökning och det finns tydliga instruktioner om hur du använder och doserar utifrån dina egna mål.

Bodylab Whey 100

Godaste proteinpulvret i vårat test

Andel av kalorierna från protein: 73.4%

Kostnad per protein: 25.5 öre

För dig som i vanliga fall inte tycker om proteinpulver är Bodylab Whey 100 perfekt. Chokladsmaken har blivit jämförd med Oboy och även de övriga smakerna har fått höga betyg bland användare.

Detta är ett bra val för dig som vill öka ditt proteinintag men har svårt att hitta ett proteinpulver du tycker smakar gott. Nackdelen är den relativt låga proteinhalten, men sett till andra livsmedel så är den trots det oerhört hög.

 • Perfekt för de som vanligtvis inte tycker om proteinpulver
 • Fylliga smaker
 • Tillverkas av mjölk från danska kor - Enligt oss ett OK substitut för svensk mjölk
 • Relativt låg proteinhalt

Näringsvärde Bodylab Whey 100 (per 100 gram)

Protein
70 gram
Kolhydrater
7 gram
Fett
7 gram
Kalorier
380
Antal smakvarianter
7

Vad tycker andra om Bodylab Vassleprotein?

 • 5 av 5 i betyg hos Svenskhälsokost & Sportkost

Mest välsmakande proteinpulvret

Bodylab Whey 100 smakar inte bara väldigt gott utan är också gjort av 100 % rent odenaturerat vassleproteinkoncentrat och isolat av högsta kvalitet som är utvunnet ur komjölk genom moderna och skonsamma filtreringsmetoder.

Jämfört med många andra proteinkällor har Bodylab Whey 100 ett högt biologiskt värde och innehåller hela 24,4 % förgrenade aminosyror (BCAA) och det gör det till ett bra tillskott av extra protein.

Protein är viktigt för de som tränar hårt då bidrar till att öka och underhålla muskelmassan. Bodylab Whey 100 är ett gott komplement till en sund och närande kost. Proteinpulvret är instantiserat vilket innebär att det är väldigt lätt att blanda och vi upplev aldrig någon klumppbildning i vårat test.

Proteinpulver som smakar O’Boy?!

Bodylab Whey 100 har fått väldigt höga betyg för sin goda smak och chokladsmaken är försvinnande lik den klassiska chokladdrycken O’boy. Den innehåller inget tillsatt socker, det enda sockret som hittas är det naturliga mjölksockret som finns i vasslekoncentratet.

Med inte mindre än tolv olika smaker att välja mellan kan du få ett gott mellanmål innan och/eller efter din träning. Prova dig fram och hitta din egen favorit så blir det både godare och roligare att träna.

Bodylab Whey 100 är ett proteinpulver som tillverkat i danska Jylland. Tyvärr så är det inte svenskt, men att det åtminstone tillverkas i ett av våra nordiska grannländer ser vi som ett plus.

Whey 80 Star Nutrition

Mest prisvärda proteinpulvret

Andel av kalorierna från protein: 77%

Kostnad per protein: 20.6 öre

Whey 80 från svenska Star Nutrition är Sveriges mest sålda proteinpulver – och det med all rätt! Somliga skulle säga att Star Nutritions proteintillskott är de som startade trenden med nya och intressanta smaker, vilket har lett till att många andra märken följd efter.

Star Nutritions proteinpulver är tillverkat av mjölk från svenska kor, trots det klarar de av att hålla ett pris som ingen annan kan matcha. Även Proteinkollen anser detta vara ett väldigt bra och prisvärt val av proteinpulver.

 • Svensktillverkat proteinpulver
 • Finns i många spännande smaker - hitta din favorit!
 • Lättlöslig
 • Prisvärt proteinpulver
 • Smaken med iskaffe innehåller koffein
 • Somliga kunder upplever den som söt

Specifikationer

Protein
77 gram
Kolhydrater
3 gram
Fett
8 gram
Kalorier
410
Antal smakvarianter
26

Vad tycker andra om Star Nutrition Whey-80?

 • Sveriges mest sålda proteinpulver
 • 1691 nöjda kunder hos Gymgrossisten

Svenskt testvinnande proteinpulver

Whey 80 Star Nutrition är en av våra tre utvalda testvinnare. Den får titeln som prisvärt proteinpulver, men det betyder inte att den håller en låg kvalitet. Man har varken sparat in på kvalitet eller smak.

Star Nutritions Vassleprotein innehåller 100% ultrafiltrerat och instantiserat vassleproteinkoncentrat och protein som hjälper till att bygga muskelmassa och att bibehålla en stark benstomme. Whey 80 star nutrition har med hjälp av den senaste tekniken kunnat ta fram ett proteinpulver med högt biologiskt värde som är rikt på muskeluppbyggande aminosyror.

För dig som har en aktiv livsstil och tränar mycket är det viktigt att hålla näringsintaget högt för att bibehålla eller bygga på din muskelmassa. Whey 80 star nutrition är perfekt för dig som snabbt vill få ett tillskott efter din träning. För att hitta det bästa priset på Whey 80 från Star Nutrition kan du använda dig av en rabattkod från Gymgrossisten, dessa fungerar såklart oavsett vilken produkt från Gymgrossisten du köper.

Pulvret är lättlösligt och du kan snabbt fixa din proteinshake i din shaker. Men det är lika gott och enkelt att använda i smoothies, gröt eller bakningen!

Med 26 smaker är möjligheterna för detta proteinpulver stora. Bästsäljarna utöver de klassiska smakerna vanilj och choklad, är bland annat chokladboll och cinnamon bun.

Personligen väljer jag alltid – oavsett vad det gäller, cookies & cream smaken om det går att hitta. Tyvärr måste vi säga att den i just Whey 80 är en stor besvikelse då smaken inte alls påminner om det jag förknippar med cookies and cream.

Eftersom detta är Sveriges mest sålda proteinpulver så finns det oerhört många recensioner att läsa om de olika smakerna. I det stora hela kan man säga att användarna är nöjda, men somliga påpekar att smakerna är åt det söta hållet.

Detta håller vi förvisso med om, men det är inget som vi anser vara något negativt. Men eftersom smaken är oerhört subjektiv så är det något vi ändå vill lyfta fram.

Proteinpulver med koffein

För kaffedrickarna där ute så kan vi rekommendera smaken iskaffe. Den är fantastiskt god och något som vi själv i många år väljer att dricka under våran lunchpaus, då blandad med mjölk.

Här får man dock vara lite försiktig och fundera på hur man vill använda proteinpulvret. Om man till exempel vill använda det på kvällen så kanske det är en bra idé att även köpa en smak som inte innehåller koffein då det kan ge en negativ påverkan på sömnen.

Egenmärkesvara från Protein.se

Bästa proteinpulvret för viktnedgång

Andel av kalorierna från protein: 86%

Kostnad per protein: 30 öre

Protein.se tillverkar ett proteinpulver med extra höga fiberhalter samt mängder av vitaminer och mineraler. Smakvarianterna kanske inte är oerhört många – men det finns ändå något som passar för alla.

De har valt att dela in sitt proteinpulver i ett som är anpassat för viktnedgång, och ett som är anpassat för att öka i muskelmassa. Det finns dessutom i en variant de kallar för veganskt proteinpulver som har chokladsmak.

 • Välj mellan proteinpulver för muskelökning eller viktnedgång
 • Hög fiberhalt
 • Innehåller mängder med olika vitaminer och mineraler
 • Går att beställa billiga smakprover för att hitta din favorit
 • Finns även i vegansk variant med chokladsmak
 • Kommer i en jättesmidig burk
 • Relativt dyr
 • Innehåller liten andel koffein vilket inte alltid är önskvärt

Specifikationer

Protein
86 gram
Kolhydrater
4.6 gram
Fett
4.4 gram
Kalorier
402 gram
Antal smakvarianter
8

Vad tycker andra om

 • 4.6 av 5 i kundomdöme på deras egen hemsida

Mångsidigt proteinpulver

Om bygga muskler är ditt mål så är detta proteinpulver ett bra val. Det innehåller näringsämnnean L-Arginin, Kreatin, Bockhornsklöver och Beta Alanin – som hjälper dig att prestera på hög nivå.

Denna variant innehåller 25 olika vitaminer och mineraler och en hög halt proteiner som hjälper till att bygga muskler. Det är mycket väldmakande och passar perfekt att göra smoothies med.

Alla i redaktionen som testade hyllade smaken päronsplitt. Blandad med mjölk är den försvinnande god!

Om syftet istället är att gå ner i vikt finns det en variant av proteinpulvret som de kompletterat med koffein, grönt te och Acetyl-L-karnitin.

Detta hjälper – utöver att öka muskelmassan även med fettförbränningen då ingredienserna arbetar aktivt för att höja ämnesomsättningen. Den höga proteinhalten tillsammans med tillsatta fibrer håller dig mätt längre.

Även detta pulver innehåller 25 olika vitaminer och mineraler som ger din kropp en extra boost! För att få bästa möjliga resultat rekommenderar protein.se en kombination av kontrollerad diet och träning tillsammans med proteinpulvret.

Det finns även ett veganskt alternativ som är ett rent, högkvalitativt proteinpulver som förser dig med alla aminosyror din kropp behöver. Här har man valt att använda ärt-, havre-, hampa- och risprotein vilket resulterar i ett högt innehåll av protein.

Beställ smakprover och hitta din favorit

För endast 19kr kan man beställa en praktisk portionspåse med två olika smaker. Detta gör att det är enkelt att hitta din favorit. Dessa smakprov levereras i små förpackningar som är enkel att stoppa ned i väskan för att ta med till gymmet eller jobbet.

Fördelen med detta är att du kan testa många olika smaker av proteinpulver utan att investera stort och köpa en stor förpackning som du inte är riktigt säker om du gillar.

Utöver proteinpulver så har de även smakprov inom måltidsersättning och pre-workouts, alla till väldigt låga priser. Ett bra val om du vill öka din förmåga i exempelvis knäböj.

Star Nutrition Ärtprotein

Bästa veganska proteinpulvret

Andel av kalorierna från protein: 80%

Kostnad per protein: 23.8 öre

Star nutrition ärtprotein är ett proteinpulver tillverkat av ärtprotein. Detta passar bra både för dig som är vegan eller som av någon anledning inte vill ha protein tillverkat av animaliska produkter.

Lättblandat, smakrikt och högt på proteininnehåll gör det till en av favoriterna på marknaden. Med 18 till 20 gr fullvärdigt protein per portion ger detta proteinpulvret ett mycket gott resultat.

 • Hög andel protein
 • Lättblandat & smakrikt
 • Lämpligt för både laktosintoleranta och sojaallergiker

Specifikationer

Protein
84 gram
Kolhydrater
Under 0.5 gram
Fett
9.5 gram
Kalorier
422
Antal smakvarianter
5

Vad tycker andra om

 • 4.0 av 5 i kundomdöme hos både Gymgrossisten & Bodystore

Svenskt ärtprotein

Star Nutritions ärtprotein är gjort på högkvalitativt ärtproteinisolat och ger över 20 gram protein per portion. Proteinpulvret blandas lätt ut i vätska och har ett väldigt lågt fett och kolhydratinnehåll. Det bryts ner enkelt i din kropp och är skonsamt mot magen.

Ärtproteinet är en av de proteinkällorna som har högst proteinkvalitet vilket ger ett bra innehåll av aminosyror som är bra för att öka muskelmassa.

Du kan beställa Star nutrition ärtprotein i fem olika utföranden: Utan smak, jordgubb, chokladsmak (naturligt smaksatt), chokladbrownie och chokladbanan. Det finns alltså en del att välja mellan även för dig som är vegan eller för dig som är allergisk mot mjölkprodukter.

Proteinpulvret fungerar såklart även alldeles utmärkt för bakning. Star nutrition ärtprotein är perfekt för ett mellanmål efter träningen eller som ett kosttillskott för dig som vill få ett högre proteinintag.

Hur smakar ärtprotein?

Ärtor och protein. Det kanske inte är det första man tänker på! Men ärtor innehåller faktiskt en oerhört stor mängd protein – helst när man torkat dem och utvunnit själva isolatet. Resultatet är ett högkvalitativt proteinpulver som innehåller en stor andel viktiga vitaminer och mineraler.

Smaken är väldigt neutral och mer dämpad än proteinpulver som är gjort av vassleisolat (mjölk). Den innehåller även en hög andel av arginin vilket är en aminosyra som hjälper till kroppen genom att öka blodcirkulationen, vilket kan verka genom att öka muskeltrycket vid hård träning.

Core Sojaprotein

Bästa sojaproteinet

Andel av kalorierna från protein: 92.5%

Kostnad per protein: 21 öre

Core sojaprotein är ett veganskt proteinpulver som är baserat på rent vegetabiliskt protein från soja. Ett perfekt proteinpulver för dig som vill öka din muskelmassa. Sojaprotein är aningen kontroversiellt men detta innehåller inget genmodifierat (GMO) protein vilket gör att vi kan rekommendera den med gott samvete.

 • Oerhört hög andel protein
 • Innehåller alla nödvändiga aminosyror för muskeltillväxt
 • Laktosfri
 • Prisvärt veganskt proteinpulver
 • Smaken är sisådär
 • Svårblandat

Näringsvärde Core Sojaprotein (per 100 gram)

Protein
85.6 gram
Kolhydrater
0.4 gram
Fett
1 gram
Kalorier
370
Antal smakvarianter
2

Veganskt proteinpulver med alla aminosyror som behövs för muskeltillväxt

Core sojaprotein är ett veganskt proteinpulver som är helt fritt från socker och laktos, det är gjort på rent vegetabiliskt protein från soja. Det har en mycket hög proteinhalt, 89% vilket betyder att den nästan är fri från fett och kolhydrater. Proteinpulvret är berikat med vitaminer och mineraler som boostar din ämnesomsättning.

Core sojaprotein är tillverkad av sojaproteinsolat. Produkten har alltså genomgått en reningsprocess där man filtrerat bort fett, fytoöstrogener och kolhydrater för att få ett veganskt protein med högsta möjliga biologiska värde och proteinhalt. Det gör att proteinet lätt tas upp av kroppen och ombildas till muskelmassa.

Det här proteinpulvret är perfekt för återhämtning eller som ett nyttigt mellanmål men också för uppbyggnad av muskelmassa efter träning. Det innehåller även alla aminosyror som behövs för muskeltillväxt. Proteinpulvret är mycket prisvärt, levereras i en praktisk burk snarare än en påse och du får såklart med en skopa vid beställningen. Perfekt för dig som är vegan eller laktosintolerant.

Andel protein i populära livsmedel

Här har v i rangordnat en del populära livsmedel som de som tränar gärna använder sig av. Vi jämför dels vad de kostar per gram protein, men även hur stor andel av de totala kalorierna som kommer från protein.

Vi hoppas att detta kan hjälpa dig när du tar beslut i din kost. Kom ihåg att allt inte handlar om protein, det viktiga när man tränar är såklart att man har en mångsidig och näringsrik kost, men mer protein är generellt sett alltid bra.

Vid våran jämförelse av protein i olika livsmedel har vi alltid räknat på mat som tillverkats i Sverige. Vi kunde även valt att välja enbart ekologiska produkter, men prispåslaget på dessa skiljer sig oerhört mycket från produkt till produkt så vi valde att göra det mer rättvist och inte inkludera detta.

Ägg – 2kr / styck

 • Pris per protein: 28.5 öre
 • Proteinets andel av de totala kalorierna: 35.6%

Ett normalstort ägg väger ungefär 60 gram och innehåller 7 gram protein. Detta är ett prisvärt och näringsrikt sätt att få i sig protein för de som tränar. Ägg innehåller många antioxidanter och andra viktiga ämnen som kroppen behöver och är en bra del av kosten för de som tränar.

Fryst kyckling – 80kr / kilo

 • Pris per protein: 42.1 öre
 • Proteinets andel av de totala kalorierna: 84.4%

Kyckling – alla proteinälskares favoritprotein. Här har vi räknat på kycklingbröst som nästan bara innehåller rent protein. En oerhört låg fetthalt och i princip inga kolhydrater leder till en bra källa för fullvärdigt protein.

Gula ärtor – 20kr / kilo

 • Pris per protein: 0.09 öre
 • Proteinets andel av de totala kalorierna: 27.5%

Gula ärtor. Förvisso inte lika proteinrikt som det proteinpulvret i vårat test som är gjort av ärtor, men ändå värdig att vara med i våran lista. Ärtor är en svensk klassiker som används i rätter så som ärtsoppa. Det är en oerhört prisvärd källa till protein. Den innehåller en stor andel kolhydrater vilket är bra för återhämtning. Priset per protein är svårt att matcha vilket gör den till ett bra val för alla som är ute efter en prisvärd proteinkälla.

Keso – 50kr / kilo

 • Pris per protein: 35 öre
 • Proteinets andel av de totala kalorierna: 56%

Keso är en praktisk och mellanmålsvänlig källa till protein, och är många träningsintresserades favoritval. Vi har valt att räkna på den varianten som har 4% andel fett, men det finns även varianter som innehåller under 1% fett vilket höjer proteinets andel av de totala kalorierna till kring 70%, priset är dock oförändrat då proteinet inte ökat, fettet har endast minskat. Keso kostar marginellt mer än proteinpulver och är i princip identiskt rent näringsmässigt som protein av vassleisolat.

Ost – 70kr / kilo

 • Pris per protein: 30.4 öre
 • Proteinets andel av de totala kalorierna: 27.6%

Ost är tillverkat av mjölk, vilket leder till att proteinhalten är relativt hög. Det innehåller såklart även ganska mycket fett, vilket leder till att proteinhalten per kalori sänks. Om man räknar på sitt dagliga proteinintag så bör man dock ta stor hänsyn till osten, då det kan vara en lite bubblare som kan höja proteinhalten väldigt mycket. Vi har valt att räkna på svensk Goudaost med en fetthalt på 28%.

Mjölk – 14kr / liter

 • Pris per protein: 41 öre
 • Proteinets andel av de totala kalorierna: 31.1%

Vi räknade på vanlig svensk mellanmjölk med en fetthalt på 3%. Den innehåller 3.5 gram protein per 100 gram, vilket må låta lite – men man kommer fort upp i volym. En liter mjölk dricker många frekventa mjölkdrickare varje dag, vilket gjorde att vi valde att inkludera även det i våran jämförelse.

Hur påverkas proteinpulvrets totala andel kalorier av att blandas med mjölk?

Detta är en fråga som många ställer sig. Eftersom mjölk innehåller en större andel fett och kolhydrater än proteinpulver så dras den procentuella andelen protein ner. Men hur mycket?

Om vi räknar på Bulkpowders Pure Vassleisolat, som blev våran testvinnare och som har störst andel protein, så påverkas den enligt följande. En portion blandad med vatten innehåller 25 gram protein och 108 kalorier, detta innebär att över 94% av de totala andelen kalorier kommer från protein. Om man iställer väljer att blanda med mjölk, så innehåller en portion 32 gram protein och 198 kalorier. Detta leder till att proteinets andel av de totala kalorierna sänks till 64%. Fortfarande högt, men inte riktigt lika högt som innan.

Utvalda produkter