Artiklar om kosttillskott

Proteinpulver

Du har antagligen hittat hit för att du vill få ut så mycket som möjligt av din träning, eller för att du är intresserad av kost i stort. Här kan du få reda på allt du behöver veta om proteintillskott och dess fördelar, samt vilka märken som producerar bäst proteinpulver. Somliga hävdar att proteinpulver är nödvändigt för dig som tränar. Detta är inte riktigt sanningen. Däremot är proteintillskott ett bra och enket sätt att maximera nyttan av din träning. Att välja mellan alla olika proteintillskott dock – det är inte lätt! I detta test av proteinpulver har vi gått igenom 7 olika varianter och bedömt dem efter bland annat smak, proteinhalt, pris och näringsvärde. Vi hoppas med detta att vi kan hjälpa dig hitta det bästa proteinpulvret för just ditt ändamål. I slutet av denna guide hittar du även en jämförelse av olika livsmedel och hur stor andel protein de innehåller samt hur mycket de kostar i jämförelse med proteinpulver.

Vi utser det bästa proteinpulvret »

Kreatin

Kreatin är ett av de allra mest effektiva kosttillskotten – både för de som styrketränar men även för de som föredrar konditionsidrotter. I denna artikel går vi igenom vilka olika varianterna av kreatin som finns, berättar hur du använder dig av dem samt vad som skiljer dem åt. Vi går även igenom vilka kreatintillskott som vi föredrar.

Köpguide för kreatin »

Kasein

Kasein är ett proteintillskott som vanligtvis används på kvällen på grund av dess långsamma upptagning. Vassleprotein är den vanligaste typen av proteintillskott, men även kasein har sin plats i skafferiet hos alla som har en aktiv livsstil. Alla som vill få ut så mycket som möjligt av sin träning bör använda proteintillskott så som kasein. Vi har testat 5 olika kaseinpulver för att hjälpa dig på vägen till en starkare kropp. Vi har jämfört bland annat pris, smak, innehåll och proteinhalt mellan de olika kaseinprodukterna – allt för att hjälpa dig att hitta det bästa kaseinet för dig.

Köpguide för kaseinpulver »

Beta-alanin

Beta-alanin är ett kosttillskott som bidrar till ökad prestation under träning genom att minska muskeltrötthet och därmed öka kroppens träningskapacitet. I denna artikel har vi tagit hjälp av Joonas som driver Vaistokondition.se att reda ut mer exakt vad beta-alanin är och hur det fungerar. Joonas har en bakgrund som personlig tränare och kostrådgivare, på hans hemsida har han en träningsblogg där han hjälper dig som är intresserad av kost och träning att skaffa en bredare kunskapsbas.

Lär dig mer om beta-alanin »

Zinktabletter

I denna artikel förklarar vi vad Zink är och varför din kropp behöver det. Vi går igenom hur du kan säkerställa att du får i dig rätt mängd Zink – antingen genom kosten eller genom zinktillskott. Vi har även scannat marknaden och valt ut ett par olika zinktabletter som vi anser vara bra produkter.

Om Zinktillskott i tablettform »

PWO

Vi alla vill såklart få ut så mycket som möjligt av våra träningspass – och då är ett pre-workout tillskott ett bra val. Idéen till denna artikel kom fram när vi insåg hur svårt det var att hitta rätt och mest effektivt PWO – då alla tillverkare såklart hävdade att de hade den bästa PWO:n. Vi gjorde därför en bred marknadsundersökning där vi tog reda på vilka de mest populära pre workout tillskotten var – vad de innehåller, hur mycket det kostar samt hur bra effekten är.

Bäst i test PWO »

Skillnad mellan whey 100 och whey 80

Den vanligaste sortens proteinpulver är vassleprotein, de benämns vanligen som Whey 80 eller whey 100. Denna artikel går igenom skillnaden och förklarar användningsområden mellan whey 80 och whey 100 samt reder ut vilket proteinpulver som är bäst.

Läs mer »

Veganskt proteinpulver

Oavsett om du är vegan eller inte så är marknaden för proteinpulver svårnavigerad. Veganska proteinpulver är nästan än svårare än traditionella varianter då det finns många olika proteinkällor som kan användas. Detta påverkar smak och näringsvärde väldigt mycket. Vi har därför skapat denna köpguide för veganskt proteinpulver där vi utser de bästa produkterna baserat på bland annat smak, pris, proteinkvalitet och miljöpåverkan.

Bästa veganska proteipulvret »

Varför ska man använda sig av kosttillskott?

Kosttillskott är fördelaktiga att ta eftersom de kan hjälpa dig att nå mål som du annars inte skulle kunna nå genom den vanliga kosten. Om du har kost- eller hälsorestriktioner blir kosttillskott särskilt viktiga. De minskar också den tid som behövs i köket, vilket är viktigt om du har ont om tid (t.ex. när du studerar).

Vilka kosttillskott bör man ta dagligen?

 • D-vitamin – för benhälsa och immunförsvarets funktion
 • Kalcium/Vitamin D – för friska ben
 • Omega 3 (fiskolja) – för hjärnans funktion och hjärt- och kärlhälsa (hjärta)

Vilka kosttillskott bör du undvika?

Kosttillskott som är billigt tillverkat med ingredienser av låg kvalitet och innehåller många färgämnen, aromer, sötningsmedel och andra onaturliga ingredienser som kan vara skadliga för din hälsa är bra att undvika. Läs igenom innehållsförteckningen och sök runt på internet för att skapa dig en bra bild om vilka kosttillskott du faktiskt behöver, något du kan läsa mer om på tillskottsvaruhuset.se

Vilka kosttillskott är bra för kvinnor?

Kvinnor har lite andra behov än män, så jag rekommenderar att kvinnor som letar efter kosttillskott ska köpa några som innehåller fytoöstrogener. Fytoöstrogener är svaga östrogenhormoner som finns naturligt i växter. De kan bidra till att skydda mot cancer i livmodern och bröstet samt främja goda ben.

Vilka kosttillskott rekommenderas för män?

Män har generellt sett ett större behov av vissa vitaminer och mineraler än kvinnor, så jag rekommenderar män att överväga att ta en multivitamin. Män behöver också mindre fytoöstrogener eftersom de inte behöver gå ner i vikt eller förebygga livmoder-/bröstcancer.

Är kosttillskott nödvändigt?

Nej, rent generellt sett är de inte nödvändiga och de flesta kan klara sig med att bara äta riktig mat. Men för vissa människor kan kosttillskott ge ett antal fördelar som inte kan erhållas enbart genom naturligt födointag – till exempel ökade energinivåer och/eller bättre hälsa.

Är det farligt att äta kosttillskott?

De generella riskerna med att äta kosttillskott ganska små. Det är dock alltid bra att göra sin research och se till att hålla sig till högkvalitativa märken. Vissa människor oroar sig för effekterna av att ta kreatin till exempel. Det finns inga solida bevis för att just kreatin kan orsaka cancer eller leverproblem hos människor, men det är alltid bra att konsultera en läkare innan du testar ett nytt kosttillskott. Kroppexperten har också informativa artiklar om diverse kosttillskott och träningsprodukter och utgår alltid från senaste forskningen.

Vilka kosttillskott är effektiva för de som tränar styrketräning?

 • Kreatin – ökar styrka och uthållighet under korta perioder. Förbättrar återhämtningen
 • BCAA (grenade aminosyror) under träning – för att förhindra muskelnedbrytning och underlätta återhämtning
 • Koffein – före träning, för att förbättra energi och uthållighet
 • Beta alanin – ökar uthålligheten på gymmet. Det är inte farligt, men du kommer att uppleva lite stickningar i huden under belastning.
 • BCAAs (Branched Chain Amino Acids) under träning – för att förhindra muskelnedbrytning och underlätta återhämtning
 • Kreatin – för att öka effektuttaget eller träningsvolymen, bra för kroppsbyggare och tyngdlyftare som vill få muskelmassa snabbt.
 • Proteintillskott efter träningen – för att hjälpa till med muskeltillväxten och återhämtning.
 • Måltidsersättningsshakes om du inte gillar att laga mat och behöver en snabb och enkel måltid (t.ex. till frukost eller lunch).