Senaste artiklarna om stekpannor

Rengöring och skötsel av gjutjärnspanna

En gjutjärnspanna som tas om hand på rätt sätt kan hålla i generationer. Men vad är egentligen rätt sätt? I denna guide går vi igenom hur man ger sin gjutjärnspanna de bästa förutsättningar för att hålla en livstid och lite till.

Skötsel av gjutjärnspanna »

Traktörpanna

En traktörpanna är något som alla kök bör ha. Det är en mångsidig stekpanna som passar bra till det mesta. Du kan såklart steka kött och göra såser i den, men du kan även koka ris eller pasta. De höga kanterna i kombination med locket minimerar spill och den rundade botten gör det även enkelt att dra ihop en stir-fry. Viktiga egenskaper för en bra traktörpanna är lagomt rundad botten, stekyta som maten fastnar i samt ett ordentligt handtag som känns solidt och välbyggt. I detta test av traktörpannor har vi valt ut de fyra mest populära traktörpannorna och ställt de mot varandra. Alla traktörer har olika styrkor och vi hoppas att du med våran hjälp lyckas hitta den bästa traktörpannan för just dig.

Traktörpanna bäst i test »

Wokpanna

En wokpanna fungerar bra till nästan allt, personligen använder jag den till 90% av all matlagning jag gör. Dels för att det är fantastiskt kul att woka, men det är även väldigt behändigt då det kraftigt minskar fettspridningen i köket. Ingen stekpanna är så mångsidig som en wok, då det finns en hel del maträtter som är svåra att tillaga korrekt utan en wokpanna – men det är väldigt få som inte klaras av att göras i en wokpanna. Därför anser vi att alla kök bör vara utrustade med en wok! I denna artikel har vi testat 4 olika wokpannor med varierande material, ytfinishes och prisklasser. Vi skriver även lite tips om vad man ska tänka på innan man köper sin första wokpanna.

Vi utser de bästa wokpannorna »

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är ett fantastiskt tillskott i alla kök! De är dels oerhört mångsidiga, men de är även mer pålitliga och tåliga än någon annan stekpanna. Vi har undersökt och testat en mängd olika stekpannor för att ta fram denna topplista över gjutjärnspannor. Utöver traditionella stekpannor i gjutjärn hittar du även information om de bästa grillpannorna, plättlägg och wokpannorna i gjutjärn. Du hittar även information om vad man ska tänka på innan köp av gjutjärnspanna, samt hur man tar hand om dem på bästa sätt. Välkommen till Testlaget!

Bäst i test gjutjärnspanna »

Är tefal ett bra märke?

Ja, verkligen. Tefal är ett franskt märke som specialiserar sig på utrustning för köket och de är särskilt kända för sina stekpannor. Stekpannorna från Tefal är generellt sett ganska billiga och de är ofta tillverkade i teflon.

Är keramiska stekpannor bra?

Keramiska stekpannor är i allmänhet bra om de är tillverkade av kvalitetsmaterial och du kan hitta dem till lägre priser än till exempel stekpannor i gjutjärn. Fördelen med stekpannor tillverkade i keramiska material är att de är lättare att underhålla jämfört med gjutjärnspannor. Du kan rengöra dem med kallt vatten och några droppar diskmedel – något som inte rekommenderas om du har en stekpanna i gjutjärn.

Behöver jag en stekpanna med non-stick?

I vissa fall är det bättre att ha en non-stick stekpanna. Om du planerar att använda din stekpanna till exempel till fisk eller ägg är svaret ja! Icke-stickande ytor gör det mycket lättare att tillaga dessa saker; grönsaker kan också tillagas utan att tillsätta olja eller fett för att se till att de inte fastnar (var dock försiktig med saltet). Men tänk på att beläggningar tenderar att försämras med tiden och det gör dem mindre non-stick samt säkra. Så

Är kolstålspannor bra?

Ja, stekpannor i kolstål har i allmänhet en bra kvalitet och är lätta att använda. Kolstål är populärt för attdet är billigt, fördelar värmen bra och kan behandlas så att det blir non-stick. Resultatet är hög prestanda till en låg kostnad.

Behöver jag en emaljerad stekpanna?

Det finns många kockar som föredrar emaljpannor eftersom de är lätta att rengöra. En annan fördel med emaljpannor är att det material som används för denna process inte reagerar med mat – något som till exempel gjutjärn kan göra. En grej som är värd att tänka på är att man inte ska lägga en varm emaljerad stekpanna i kallt vatten eftersom det kan förstöra emaljen.

Är det värt att köpa en billig stekpanna?

Generellt sett är det värt att köpa en billig stekpanna eftersom du sparar pengar när du använder den. Men det brukar inte rekommenderas att köpa de billigaste på marknaden eftersom de ofta är tillverkade av tunn metall vilket kan leda till att maten blir skev eller bränns.

Var hittar man billiga stekpannor?

Internet är ett bra ställe att leta efter riktigt billiga stekpannor. De säljs ofta som “startpaket” med flera små stekpannor, vilket kan passa mindre familjer eller personer som just flyttat hemifrån och behöver flera olika stekpannor. Du kan också prova loppisar och second hand-butiker – ibland kan man göra riktigt bra fynd där!